• JoomlaWorks Simple Image Rotator

Ново издање

Из штампе је изашло ново илустровано издање за децу у нашој понуди.

наслов оригинала: История жизни Господа нашего Иисуса Христа

издавач: Библијско друштво Србије, Београд 2013.

штампа: Штампарија Српске Православне Цркве (Градимир Станић)

превод са руског: Злата Коцић

илустрације: Серјожа Попов

Књига је штампана с благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја.

 

Дечја литература је богатија за нову књигу написану на основу богочовечанске књиге – Библије, и то Новога завета. Избором описа догађаја из живота Господа Исуса Христа почев од његовог рођења, затим приповедањем о чудесним исцелењима и мудрим поукама, причама,  до његовог спасоносног страдања и Васкрсења, ова књига, намењена деци,  као „мало јеванђеље“, открива тајну истине о Господу и тајну истине о нама, људима.

 

Илустрована књига Приче о животу Господа нашег Исуса Христа, посвећена малом-великом детету, најбоље је тихо пристаниште, јер јој могу да прибегну и  дете и родитељ, да заједно изучавају Реч Божју и постану "семе на доброј земљи", као човек који чује Реч Божју, разуме је и њоме живи.

 

Тематски, књига је састављена из делова: Детињство Исуса Христа, Служба Исуса Христа, Пут Крста (страдања) Исуса Христа и Васкрсења, преко Јављања анђела женама мироносицама, она нас доводи до Вазнесења Господњег,  као завршног чина из овоземаљског живота Господа Исуса Христа.

 

Све догађаје и радње у овој књизи, ,луксузно опремљеној и изузетно добро отштампаној на  само стотинак страна,  прате цртежи савршеног склада и боја са изобиљем светла. А ови цртежи библијских мотива и прича омеђени су руком уметника Серјоже Попова, из Новог Сада, који је завршио Академију примењене уметности, а затим у манастиру Ковиљу изучио уметност православног иконописања.

 

Дакле, на једној страни књиге је испричани догађај из Новога завета, а на другој страни је његова илустрација у виду иконе или фреске! Ово значи да је ова дечја сликовница одлична и с педагошке стране, јер сместа уводи читаоца у православни, византијски начин живописања личности, догађаја и радњи из Библије! Може послужити и као образац младима и одраслима да се увежбавају у православном живописању. При томе запажамо изразито јарке боје и колорите; можемо истаћи да су у потпуном складу  са јачином библијског догађаја који прати уметничка илустрација. Иначе, илустратор-уметник,  Серјожа Попов је сарадник са црквеним и хришћанским издавачима појединих земаља, као што су:  "Беседа" (Србија), "Светигора" (Црна Гора), "Предања" (Румунија), "Издавачки савет Руске Православне Цркве (Русија), "Омофор" (Бугарска), Манастир Свете Јелисавете (Белорусија).

 

 

Приче о животу Господа нашег Исуса Христа  упознају младог човека са библијским догађајима и јеванђељским причама,  подучавају га Божјој речи и с лакоћом уводе у срж Новога завета – канонска јеванђееља. Са овом књигом и дете и родитељ провешће више времена него што се може помислити на основу обима текста, јер свака приповетка отвара увид у нови догађај. А срж свега проучавања речи Божје је она опомена самог Господа Христа: "Љубите једни друге као што вас ја љубих". А у чему се састоји наша љубав према Богу и ближњем, казује нам пример самог Господа, који је прошао тај пут од свог Рођења до страдања на Крсту, и Васкрсења, „нас ради људи и нашега спасења“.

Са руског језика ове новозаветне приче је превела Злата Коцић, а  редактор превода је протођакон Радомир Ракић.

 

Језик - Language

ВЕСТИ

Prev Next