• JoomlaWorks Simple Image Rotator

Турнир у малом фудбалу

Славимо име Господње: Библијски турнир у малом фудбалу "Жива реч"

 

У организацији Српског и Албанског библијског друштва, у Београду је 29. и 30. марта 2014. одржано, по први пут, такмичење у малом фудбалу између шестомладинских тимова из Албаније (Емануел и Рилиндја) и Србије (Православни богословски факултет, Библијско друштво Србије, ЕУС-Еванђеоско удружењестудената и Бели Орлови).

Турнир је одржан под слоганом Жива Реч. Скуп су у суботу, 29.марта 2014. отворили и поздравили генерални секретар Библијског друштва Србије гђа Вера Митић, протођакон Радомир Ракић (Српска Православна Црква) и г. Алтин Хуси генерални секретар Албанског библијског друштва. Почетак и крај овог турнира пратиле су молитве, а између утакмица читан је одабрани стих или  одељак из Светога Писма.

Два дана се у балону„СОС“ играо, можемо слободно да кажемо врхунски фудбал младих људи, хришћана, по чему се овај турнир у потпуности издваја од свих других. Фер-плеј игра, акције на терену, одлична одбрана и несебично додавање, само су неке од карактеристика игре. С нестрпљењем се дочекало финално такмичење.

Прво место и пехар припало је тиму Библијског друштва Србије, друго место студентима Православног богословског факултета, а треће је освојило Еванђеоско удружење студената.

Извршни секретари Српског и Албанског библијског друштва, Вера Митић и Алтин Хуси, угостили су генералног секретара Македонског библијског душтва Петка Златеског, генералног секретара Хрватског библијског друштва, Дамира Липовшека, Протојереја Маринка Јуретића, потпредседника Хрватског библијског друштва, Данета Видовића, потпредседника Библијског друштва Србије као и Градимира Станића, члана УО Библијског друштва Србије.

О турниру Жива реч

Генерални секретар Библијског друштва из Хрватске г. Липовшек је казао да је фудбалски турнир "Жива реч" пун погодак што су показали сами учесници турнира, али и сви окупљени око овог, можемо рећи, пилот пројекта. Сигурно је да ће из овог турнира, новостворена познанства бити трајна и да ће комуникација међу људима опстати. Библијско друштво Хрватске планира да буде следећи домаћин оваквом турниру. Порука турнира, како каже г. Липовшек је да Бог своје дело може остваривати и на овај начин, да је  овакво сабрање у хришћанском духу само један од продужења хришћанских вредности.

Зефиjан Никола, кординатор Еванђеоског удружења студената у Албанији, пастор-служитељ Господу у Тирани, пети пут је у Београду; има изузетну комуникацију са теолозима, мења искуства и сазнања и радује се сваком новом сусрету. У  пратњи албанског тима два дана је бринуо о својој екипи, али је био на услузи свим учесницима. Са пуно хришћанске љубави, као прави брижни отац био је ту за све. Неки су млади први пут дошли у Србију, у Београд, али су понели најлепше утиске са овог турнира, са жељом да се поново врате.

Током утакмица своје играче пастор Зефијан је бодрио и саветовао, а у финалу искрено навијао са протестантима за екипу Богословског факултета. Иако два албанска тима нису заузела прва места, нису се разочарали, јер, њихов циљ и смисао доласка, као и свих учесника је исти: уживај у радости и љубави, >уживај у Господу и Његовој Речи.

За време кратког боравка млади из Албаније потрудили су се да у кратком времену упознају град, а последње вече провели су на заједничкој вечери у ресторану хотела Србија. Пастор Зеф је упутио хришћанску поруку са овог турнира: да живимо у миру, љубави, поштовању различитости, са несебичном преданошћу Господу са којим можемо остварити пуноћу живота.

Координатор Еванђеоског удружења студената у Србији г. Самуел Петровски је потврдио са одушевљењем да је турнир, како каже, фантастичан по неколико основа: као идеја да се организује турнир у којем учествују млади људи Србије и Албаније, као и да учествују млади из разних хришћанских цркава. Из неког периферног угла, ово може да изгледа незамисливо, јер многи данас стављају људе у различите калупе и сматрају немогућим да се нешто организује.

Богу је све могуће - показао је и овај турнир, јер сви су се окупили око Господа и у име Његово.

Господин Самуел је подвукао да је трудом и залагањем свих успешно организован овај јединствен хришћански фудбалски турнир у Београду.

"Овај турнир има неколико јасних порука: без обзира да ли смо Срби или Албанци, или неко други, кроз библијска начела ми можемо заједно да играмо фудбал, можемо да стварамо нова пријатељства која ће трајати годинама, па и деценијама. Друга јасна порука је да без обзира да ли сте православни хришћанин или хришћанин који иде у Протестантску цркву, у суштини Бог је један, Библија је једна. Кроз сарадњу и не само кроз данашњи фудбал, ми можемо јасније и боље да утичемо на данашње друштво. Овај турнир је само почетак, семе које ће пустити корен за будућност других турнира."

На овом турниру није проглашен најбољи играч турнира, нису дељене дипломе и признања, јер сви су играчи били једно пред Господом, у заједништву. У име учесника турнира захвалио се Фатјон Баро, рвач светског гласа, који је за ову прилику са пуно радости и љубави био голман у албанској екипи. Посебно је истакао изузетну организацију и похвалио Српско и Aлбанско библијско друштво.

Извршни секретар Албанског библијског друштва г. Алтин Хуси суорганизатор турнира, врло задовољан и срећан што је све протекло у великој радости, љубави, пријатељству, фер-плеј игри, није крио задовољство због одлично организованог турнира на којем су сви играли као један, показујући пуно заједништво. Пуно је било шале, смеха, радости, било је одличних фудбалских акција; од самог почетка игре, није било лако. Mало се губило, мало се побеђивало, као што је и у животу, али уз помоћ Бога, све се ситуације превазилазе, па и фудбалски порази. Од саме игре, важније је присуство Бога, што је био основни циљ овог турнира: славим име Господње.

" Хтели смо да млади људи пошаљу снажну поруку хришћанске љубави и толеранције, да покажемо да се Свето писмо чује у време и невреме и на свим местима земље Господње," казује на завршном дану међународног фудбалског турнира, генерални секретар Библијског друштва Србије, гђа Вера Митић.>

 

Зорица Зец

Језик - Language

ВЕСТИ

Prev Next