• JoomlaWorks Simple Image Rotator

Преминуо је Проф. др Александар Бирвиш

Др Александар Бирвиш

Проф. др Александар Бирвиш

Библиста и бивши потпредседник Библијског друштва у Србији

Александар Бирвиш је рођен у Нишу 1928. год. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. У Београду је дипломирао теологију на Богословском факултету СПЦ (1953) и оријенталистику на Филолошком факултету (1961).
Од 1948. проповеда и поучава у (првој) баптистичкој цркви у Београду, где је и рукопроизведен 1972. год. Учествовао је и на катедрама других цркава и установа у Београду, и по другим местима у бившој СФРЈ и иностранству.

Био је запослен у Рударском Институту, “Илустрованој Политици“ и “Интервјуу“; овде је радио првенствено као документариста, али и као допинсик на црквене теме. Предавао на Баптистичкој теолошкој школи (Загреб, Дарувар, Нови Сад), Библијско-теолошком Институту (Загреб) и на Еванђеоском теолошком факултету (Осијек), гдје је био и декан од 1989. до 1991. год.
Један је од четворице оснивача Теолошког факултета “Матија Влачић Илирик“ у Загребу.

Поред сарадње у “Илустрованој Политици“ и “Интервјуу“, писао је и за “НИН“, “Културу“, “Православље“, “Глас еванђеља“, “Гласник“ (Савез баптиста), “Хришћански преглед“ и “Bible Translator“.

Урадио је савремени превод четири Еванђеља и ритмички превод Псалама. Превео је и 1.Књигу Мојсијеву, књигу пророка Исаије, Плач Јеремијин и Посланицу Јеврејима.
Др Бирвиш је био предани радник на библијском тексту, посебно из разлога што је одлично познавао старојеврејски библијски језик, као и сродне семитске језике, али и савремене језике, као што су руски, грчки, немачки, енглески. Пратио је савремена библијска истраживања у свету и код нас, и за собом је оставио богату библиотеку из ове области.

Учествовао је у свим стручним семинарима које је Уједињено библијско друштво организовало у сарадњи с Југословенским библијским друштвом (данас Библијско друштво Србије) за преводиоце библијских књига. У овом циљу објавио је стручно дело "Савремени принципи превођења Библије", које је одлично прихваћено међу преводиоцима иначе.

Написао је више од 1.000 проповеди, првенствено на библијске теме, које су емитоване преко Иконоса. Неколико збирки ових проповеди угледало је светло дана на српском језику.
За свој рад је награђен почасним докторатом на Теолошком факултету Гордон-Конвел у Јужном Хамилтону, САД (1991).
Професор Александар Бирвиш је преминуо 1. фебруара 2015. године у Новом Саду. Сахрана је такође у Новом Саду 4. фебруара 2015. године.

Језик - Language

ВЕСТИ

Prev Next