• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

75 година Уједињених библијских друштава

75 година заједничке мисије Уједињених библијских друштава

У мају 1946. године, мање од годину дана након највећег деструктивног глобалног сукоба у историји човечанства, представници библијских друштава из 13 земаља окупили су се у Елфинсварду, Енглеска. Уверени више него икад у велику потребу људи широм света за  “Божјом Речи”, донели су одлуку о формирању светског удружења библијских друштава. Тако је настала велика светска библијска породица – Уједињена библијска друштва.
Сви учесници, сваки са својим постратним траумама, били су одлучни да раде заједно и да у то време велике потребе највеће напоре учине ка међусобној сарадњи како би свету пружили нову наду и снагу кроз “Реч Божју” на најефикаснији начин.  
После првог Библијског друштва основаног 1804. године, крајем 19 века настала је читава мрежа агенција и удружења са јединственим циљем, да Свето писмо ставе у руке и срца људи широм света.
Јула 1939. године поводом обележавања 125. годишњице рада. Холандско библијско друштво позива неколико Библијских друштава како би разговарали о могућностима сарадње на светском нивоу. Међутим, 1,5 милион Немачких трупа ушло је у Пољску и Други светски рат постао је неизбежан. Библијска друштва суочила су се са огромним изазовима што се тиче штампе, дистрибуције и финансирања. Упркос ратном хаосу нека Библијска друштва су успевала да наставе са радом. Ратна искуства само су ојачала одлучност и жељу за заједничким радом.
Пратећи прекид непријатељстава, Библијска друштва окупила су се у Елфинсварду, маја месеца 1946. године. Постојала је нада да се у разрушеном свету, свету у транзицији много тога може постићи кроз верно служење Богу. Изазови су били велики а било је јасно да се они могу превазићи само заједничким радом.
Данас, 75 година касније, заједничка мисија, која почива на наслеђу, верности и сарадњи, људима широм света омогућује да читају Реч Божју на свом матерњем језику. Од првих 13 Библијских друштава окупљених у Елфинсварду, око 150 библијских друштава данас ради у више од 240 земаља како би Реч Божја била доступна свима.
Велика је част и обавеза Библијског друштва Србије да припада и буде равноправни члан ове велике, по много чему јединствене светске породице.
Почетком 2021. године цела Библија је доступна на 704 језика којим говори 5,7 милијарди људи у свету. Више од 70% ових превода настало је захваљујући раду Уједињених библијских друштава. У 2020. години, упркос изазовима насталим пандемијом, Библијска друштва су завршила преводе на 66 језика, којим говори 707 милиона људи у свету. Шест језика је добило комплетно Свето писмо по први пут, пет уАфрици и један у САД-у, где је заједница глувонемих (408000 људи) прославила завршетак Светог писма на знаковном језику.
Овом великом достигнућу придружило се и Библијско друштво Србије. Крајем 2020.године завршили смо дугогодишњи рад на првом преводу Светог писма Старог завета са старојеврејског језика и први превод Светог писма Новог завета на ромски језик.
И поред ових великих достигнућа у области превођења Светог писма још 7359 језика у свету нема Реч Божју, 1,5 милијарда људи у свету још увек чека да Реч Божју чита на свом матерњем језику. То значи да велики задатак стоји пред Библијским друштвима. План је да се у наредних 20 година заврши 1200 преводилачких пројеката како би још 600 милиона људи читало Реч Божју на свом језику по први пут.
Превођење Библије трансформише животе - зато су Библијска друштва посвећена овој амбициозној визији.

Језик - Language

ВЕСТИ

Prev Next