• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

723 МИЛИОНА ЉУДИ ЧИТА БИБЛИЈУ НА СВОМ ЈЕЗИКУ

У години 2022, у јеку глобалне економске кризе, ратова и светске пандемије, библијска друштва наставила су са својом мисијом да учине доступном Реч Божју сваком народу и превела Свето писмо на укупно 81  језик и тиме дотакла 723 милиона људи.
Од Бразила до Бангладеша, укупно 100 милиона људи, добило је по први пут превод целог или одређених делова Светог писма на свом матерњем језику (57 различитих језичких група). Међу 57 првих превода које су библијска друштва објавила прошле године, 14 чини превод целокупног Светог писма. Од пет милиона Етиопљана који говоре арси оромо до 6000 Индонежана који говоре на сангир дијалекту, скоро 13 милиона људи добило је по први пут целу Библију на свом матерњем језику.
Пет заједница са три континента добило је по први пут Нови завет на свом језику – једна у Латинској Америци, једна у Африци и три у Азији. Преостали део чине преводи одређених делова Библије, који обухвата још 38 језика широм света и међу њима су колоквијално египатски језик, који говори укупно 77 милиона људи и лулејсколапонски језик, који говори 2 000 људи у Шведској.
Нови или ревидирани преводи су завршени на још 25 језика које користи преко 623 милиона људи. Они омогућавају приступ Светом писму људима чије потребе више не задовољавају претходни преводи.
„У сржи јединствене и моћне приче Уједињених библијских друштава је превод Светог писма. Наши преводилачки тимови су предводници наше мисије док настоје да открију преображавајућу моћ Речи Божје својим заједницама. То је напоран задатак који захтева трајну посвећеност и оданост, заиста „рад из љубави“. Нека Павлове речи упућене Коринћанима подстакну сваког од наших колега преводилаца да 'остану чврсти и непоколебљиви.'“
Дирк Геверс, генерални секретар Уједињених библијских друштава

Занимљиве чињенице
Захваљујући напорима библијских друштава и других организација које се баве превођењем Библија, од почетка 2023. г. комплетна Библија је доступна на 733 језика које говоре 5,9 милијарди људи. Више од 70 одсто превода Библије остварено је захваљујући Уједињеним библијским друштвима.
Нови завет је преведен на 1622 језика, поједини делови Светог писма на 1255 језика.
Свеукупно 7,2 милијарди људи има доступан одређени део Светог писма на свом матерњем језику.
Свето писмо није доступно укупно 201 милиону људи, који говоре 3776 различитих језика, тј. више од половине светских језика, а још 1,5 милијарди људи нема целу Библију на свом матерњем језику.
Зато Уједињена библијска друштва и друге организације које се баве превођењем Библије теже да испуне циљ да Свето писмо буде доступно сваком поједницу на његовом матерњем језику. Већа сарадња, развој технологије и улагања донатора довели су до тренутка без преседана у преводу Библије последњих година.

Језик - Language

ВЕСТИ

Prev Next